KUNDESENTER: E-post  751 98 200

ÅPNINGSTID KUNDESENTER I DAG:

Laster...

haf@haf.no  751 98 200

Laster...

Hjemmekompostering

Ønsker du deg næringsrik jord til hagen?

Da kan hjemmekompostering være noe for deg. Som et alternativ til å levere matavfall i grønne poser i avfallsdunken, kan du inngå en avtale om å kompostere i egen kompostbinge. Bokashi regnes nå også som godkjent hjemmekomposteringsløsning.

Du kan få 796,- i rabatt

Dersom du oppfyller en del kriterier slipper du å betale for egen matavfallsdunk på avfallsgebyret ditt:

 1. Du må ha gjennomgått kompostkurs.
 2. Du må signere en avtale om at ALT matavfall HELE året skal komposteres.
 3. Kompostbingen din må være godkjent.
 4. Vi kan gjennom hele året komme for å kontrollere om komposteringsløsningen fungerer som den skal.
1) Kompostkurs

HAF tilbyr gratis kompostkurs til sine kunder Med jevne mellomrom holder vi kurs for de av våre kunder som er interessert i å lære seg hjemmekompostering. Her får du lære om hvordan du starter opp komposteringen, mengdeforhold mellom matavfall og strø, lure tips og råd mm. Kursene holdes vanligvis av vår kompostekspert Jostein Solvang som blant annet er leder i Lurøy/Rødøy Hagelag. Et kurs tar ca 3 timer inkludert pauser. Nå inkluderer vi også Bokashi i våre kurs. Kursmateriellet er inkludert i kurset. Er du interessert? Ta kontakt med oss på HAF.

Bokashi

HAF IKS gir nå også reduksjon i renovasjonsgebyret til de som har Bokashi hjemme. Det er samme krav her som ved tradisjonell kompostering.

 1. Vi inkluderer nå Bokashi i våre komposteringskurs, så dette må være gjennomført.
 2. Kompostavtalen skal være signert. Her gjør vi oppmerksom på at vi kan komme på befaring for å se at løsningen fungerer.
 3. Godkjent kompostløsning. Her er det ikke så mye å velge mellom. Utstyr og strø til Bokashi kjøpes via  https://bokashinorge.no
 4. HAF gir ingen rabatt til innkjøpet av selve Bokashi utstyret.

Vi vil til slutt gjøre oppmerksom på at dette med Bokashi er nytt for oss i HAF IKS, og vi trenger nok litt tid for å bli mer kjent med denne løsningen.

2) Kompostavtale

En kompostavtale med HAF innebærer at:

 • Du må kompostere ALT kjøkkenavfall/matrester og organisk komposterbart avfall fra husholdningen din.
 • Du må kompostere HELE året og det skal være ”liv” i kompostbingen, evt. Bokashien. Dvs. at kompostprosessen må være i gang.
 • Kompostbingen din må være godkjent av HAF.
 • Minst EN person i din husholdning skal ha gjennomgått kompostkurs godkjent av HAF (Hvis du kan dokumentere at du har særlig kompetanse på hjemmekompostering, kan vi fravike dette kravet).
 • Når du har gjennomgått kompostkurset og bingen din er godkjent kan du inngå skriftlig avtale om hjemmekompostering av husholdningsavfall med 20% fradrag i gebyret.

Hvis dere er flere naboer kan dere også samarbeide om en felles kompostbinge. Det stilles samme krav til hver enkelt husstand i samarbeidet som beskrevet ovenfor: gjennomgått kurs og skriftlig avtale. I tillegg må dere oppnevne en kontaktperson/hovedansvarlig.

MERK

Vi kan i følge avtalen når som helst foreta kontroll av kompostbingen din/ Bokashien og avfallsdunken. Restavfallet (”hvit” pose/vanlig handlepose) ditt skal ikke inneholde komposterbart materiale. Dersom det er avvik fra avtalen vi har sammen, kan HAF si opp avtalen umiddelbart. Har du problemer med å få komposteringen til å fungere kan vi bidra med tips og bistand, det er bare å ta kontakt med HAF.

3) Godkjent kompostbinge

HAF stiller en del minimumskrav til kompostbingen for at den skal være godkjent:

 • Isolasjonstykkelsen på veggene må være minst 50 mm
 • Heldekkende gnagersikker netting i bunnen
 • Isolert bunnplate (min. 50 mm) med luftehull / -spalter
 • Isolert lokk (min. 50 mm) med luftehull / -spalter
 • Volum på kompostbinge bør ikke være mindre enn 70 liter
 • Tett ytterkledning

Du kan bygge den selv (HAF er behjelpelig med arbeidstegning som er hentet fra boka «Ren jord!» fra Grønn Hverdag) eller kjøpe ferdig i henhold til kravet. HAF har godkjent bla Bra-Pros kompostbinge (200 liter) www.brapro.no eller tlf: 75093290.

TIPS!

Når du velger størrelse på bingen må du regne ca 50 liter komposterbart avfall per person årlig. En familie på to voksne + 2 – 3 barn skal ha en kompostbinge som rommer min. 200 liter.

HAF - Helgeland Avfallsforedling IKS

Post: Postboks 1295
Besøk: Nordre Gate 21 8622 Mo i Rana
Kontakt: 751 982 00   haf@haf.no